Brugbedieningscentrale Heerhugowaard

Zowel het gebouw als de nieuwe 24-uurs brugbedieningscentrale in Heerhugowaard zijn volledig energieneutraal met een GPR score van 9,35. De nieuwe bediencentrale stuurt binnen enkele jaren 45 bruggen en sluizen op afstand aan. Niet alleen bruggen en sluizen van de provincie, maar ook van Rijkswaterstaat, NV Port of Den Helder en een van Recreatieschap Spaarnwoude.

De centrale is opgebouwd uit 2 volumes, met ieder een eigen functionaliteit en uitstraling. In de plint is plaats voor de facilitaire functies en heeft een gevel van houtskeletbouw met prefab-betonnen panelen die zijn afgewerkt met een print van bandensporen. De bovenbouw biedt plaats aan de brugbedienden en de weginspecteurs en is voorzien van gevels van glanzend en geperforeerd metaal. Het patroon van de perforaties verbeeldt de rimpelingen van het water. Tegelijkertijd reguleert de huid de toetreding van het daglicht tot het interieur. Voor de bevestiging is gebruik gemaakt van rvs bimetalen zelfborende schroeven en rvs zelftappende bimetalen dunblikschroeven. Beide van EJOT.

Kolommen, liggers en verbanden van het staalskelet zijn allemaal met bouten en moeren verbonden en daarmee volledig demontabel. Het dak is vastgezet met stalen schoren en stalen dakplaten. Windverbanden verzekeren de verticale stabiliteit. De toepassingen van staal in constructie en gevels en van hout in het interieur zijn de logische uitkomsten van het streven naar de inzet van herbruikbare dan wel hernieuwbare materialen.

 

  • Provincie Noord-Holland
  • Gertrud Topper
  • Metadecor

Meer van dit

Sportcentrum Kralingen

Sportcentrum Kralingen is een mooi voorbeeld hoe de energietransitie vorm krijgt in Rotterdam....

Lees meer

Textaafoam

Een locatie waar logistieke en commerciƫle activiteiten zich concentreren....

Lees meer

Fellenoord Eindhoven

Een gebouwontwerp met een BREEAM Excellent duurzaamheidsniveau....

Lees meer