‘Roymans begrijpt wat wij nodig hebben.”

Bart van den Einden werkt al heel wat jaartjes met veel plezier als voorman bij Slegers Montagebouw uit Someren. “Bij ons werken ongeveer tien vaste en drie flexibele krachten. Wij zijn gespecialiseerd in daken en (buiten)gevels. Daarnaast maken we ook –al is het in mindere mate- funderingen, buitenbeplating en staalconstructies. Daarbij werken we met allerlei verschillende systemen. Het werk is divers en het is lekker druk. Daar houd ik van.”

De voorman vervolgt: “Een opdracht waar we al bijna een jaar aan werken, is de renovatie van de AaBe fabriek in Tilburg. Een mooie opdracht omdat we hier oude elementen combineren met nieuwbouw. Het is een flink complex, waardoor we veel meters maken en veel werk verzetten. Zo brengen we maar liefst 5 kilometer aan nieuwe goten aan ten behoeve van de geheel vernieuwde dakopbouw met sheddaken. Daarnaast zijn we wanden van binnendozen en omega’s aan het zetten, waar straks metselwerk voorlangs gezet gaat worden. Dat laatste is een apart systeem, wat het leuk maakt om aan mee te werken. Onze bevestigingsmaterialen halen we bij Roymans, onze vaste leverancier. Zij begrijpen wat wij nodig hebben. Zij komen met regelmaat op de bouw kijken en adviseren ons vervolgens wat we het beste kunnen gebruiken. Zij hebben daarvoor alle kennis in huis. Het is voor ons belangrijk dat het echt goed is. De mensen van Roymans begrijpen dat als geen ander.”

Gebruikte materialen

Voor AaBe gebruikten Bart en zijn collega’s voor de omega op de binnendoos onder andere roestvaststalen afstandschroeven, stop 60. Dit zijn schroeven die de omega of beplating op 60mm afstand houden van de binnendoos-constructie bij overmaatse isolatie. Voor de montage van het spouwanker op de omega gebruikt de aannemer een zelfborende schroef die geen boorspaanders achterlaat en die door zijn speciale draadgeometrie een enorm hoge uittrekwaarde heeft, zelfs op dun plaatmateriaal en omega’s. Voor de sheddaken werden diverse soorten zelfborende sandwichpaneelschroeven van roestvaststaal ingezet. Hiermee monteerden de mannen van Slegers de sandwichpanelen van de sheddaken tegen een houten of stalen onderconstructie. Andere bevestigingsmaterialen die zijn gebruikt, betreft een diversiteit aan zelfborende schroeven van roestvaststaal voor verschillende toepassingen. Iedere schroef heeft een eigen type boorpunt en een eigen type draad. Ook is er gekozen voor water en luchtdichte afdichtingsproducten, zoals diverse kitten, zelfklevende banden, en flexibele purschuim.

Werkzaamheden

Bart licht een aantal werkzaamheden toe: “De sheddaken zijn qua vorm in ere hersteld en voor wat betreft product natuurlijk helemaal van deze tijd. Met een sandwichpaneel aan de dichte zijde (buiten donkergrijs, binnen een frisse, lichte kleur) en helder glas aan de andere zijde. Tot slot zijn de sheddaken geschakeld door middel van stalen dakgoten die vooraf zijn voorzien van isolatie en (dak)bedekking. Deze hebben we ter plekke geassembleerd. De flexibele purschuim was de essentiële factor voor een goed resultaat. We zijn trots als we hier volgende maand de werkzaamheden afronden. Het is mooi om zo’n oud complex in ere te herstellen.”

Over de AaBe fabriek

Bij dit project gaat het om de herontwikkeling van de monumentale textielfabriek tot een bijzonder winkelcomplex. Oude elementen, zoals de art deco-versieringen, het sheddak en de draagconstructie zijn in ere hersteld. Overal is te zien dat het gebouw een respectabele leeftijd heeft. Geen strak gestucte muren, maar een stoer, industrieel uiterlijk. De geschiedenis is letterlijk te voelen. Een belevenis voor het winkelend publiek. Gesloopte delen hebben plaats gemaakt voor nieuwe gebouwen. Deze refereren in sfeer en materiaal aan de geschiedenis.

Opdrachtgever / Aannemer: Wijnen bouw, Someren
Metaalbouwer: Slegers Montagebouw, Someren

Meer van dit

“Goed afgestemd op wat wij nodig hebben.”

Energieneutraal state of the art gebouw met de nieuwste technieken....

Lees meer

Vlakdakbevestigers

Bevestigingsmiddelen en montageapparatuur voor de bevestiging van isolatiematerialen en dakbedekking...

Lees meer

Nieuwbouwproject ‘Schmidt Zeevis’

Hoge eisen op het gebied van esthetica, hygiëne en duurzaamheid....

Lees meer